Honda Tawar Kamera 360-Darjah Untuk HR-V Dan BR-V – Harga RM3,000

Auto News

Honda Tawar Kamera 360-Darjah Untuk HR-V Dan BR-V – Harga RM3,000

Honda Malaysia kini menawarkan pilihan sistem kamera 360-darjah atau kamera parkir pada model HR-V dan BR-V sebagai aksesori rasmi. Pemasangan kamera yang diberi nama sebagai Honda Recommended Advanced 360 HD Camera ini akan menelan belanja sebanyak RM3,000.


Paparan sudut 360-darjah yang dipaparkan pada skrin infotainment kereta itu terhasil daripada imej yang diperolehi daripada 4 kamera HD yang dipasang pada sekeliling kenderaan seperti bahagian hadapan, belakang serta pada cermin sisi kiri dan kanan kereta. Visual dari keempat-empat sudut kamera tersebut akan digabungkan untuk menghasilkan pemandangan dari atas atau dikenali sebagai Bird’s Eye View Monitoring.

kamera 360-darjah,honda malaysia,honda br-v,honda hr-v

Selain itu, dengan ciri 3D Panoramic View yang terdapat pada kamera ini, pemandu juga boleh meninjau keadaan sekeliling kenderaan sebelum bergerak tanpa memerlukan mereka untuk keluar kereta. Kamera 360-darjah ini turut memberikan paparan yang jelas bagi pemanduan pada waktu malam. Selain itu, pemandu juga boleh mengaktifkan kamera depan sewaktu anda memandu bagi membantu pemandu mengesan sekiranya terdapat sebarang halangan di hadapan kenderaan.

kamera 360-darjah,honda malaysia,honda br-v,honda hr-v

Oleh kerana ia merupakan aksesori rasmi keluaran Honda Malaysia, kamera 360-darjah ini hadir dengan perumah khusus bagi memudahkan ia dipasang pada cermin sisi kereta. Kehadiran kamera ini pasti akan memudahkan para pemandu untuk melalui jalan yang sempit atau ketika masuk kawasan parkir kerana melalui pandangan dari atas, segala sudut kenderaan anda akan terlihat di paparan infotainment kereta termasuk pandangan dari sudut titik buta kereta.

kamera 360-darjah,honda malaysia,honda br-v,honda hr-v

Setelah selesai dipasang pada kereta anda, anda akan menerima waranti selama 3 tahun atau 100,000 km perbatuan. Pemasangan kamera ini juga tidak akan menjejaskan waranti kereta anda yang sedia ada kerana ianya dijual dan dipasang oleh pengedar sah Honda sendiri.  

Sekiranya anda membeli Honda HR-V atau Honda BR-V yang baharu, kamera ini akan ditawarkan pada anda sebagai pilihan tambahan. Tetapi, bagi pemilik kenderaan HR-V dan BR-V sedia ada, pemasangan secara berasingan turut boleh dilakukan.

kamera 360-darjah,honda malaysia,honda br-v,honda hr-v

Walau bagaimanapun, tak semua model HR-V dan BR-V boleh masuk kamera ini. Bagi model HR-V, kamera ini hanya boleh dipasang pada semua varian dari model facelift tahun 2019 sahaja. Untuk BR-V pula, hanya varian V sahaja yang boleh menerima pemasangan ini. Varian asas BR-V, varian E tidak menyokong penggunaan kamera ini kerana varian tersebut tidak mempunyai paparan skrin infotainment untuk paparan visual dari kamera terbabit.

Kini, Honda BR-V varian V dijual pada harga RM93,420 manakala Honda HR-V pula berada pada tanda harga bermula daripada RM104,000 hingga RM118,582. Jika anda berminat untuk mendapatkan kamera ini pada model baharu HR-V atau BR-V, anda cuma perlu tambah RM3,000 pada harga kereta yang sedia ada. Berbaloi atau tidak?

Untuk maklumat lanjut berkenaan kamera 360-darjah ini, anda boleh tonton video di bawah atau hubungi mana-mana pengedar sah Honda bagi membuat tempahan.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now