Kereta Terpakai Bawah RM50k – Kereta 'bapak-bapak' Untuk Hari Bapa

Buying Guides

Kereta Terpakai Bawah RM50k – Kereta 'bapak-bapak' Untuk Hari Bapa

Masih tercari-cari hadiah yang paling sesuai untuk diberikan kepada ayah anda menjelang Hari Bapa yang bakal menjelang tiba tak lama lagi? Say no more! Kami ada senaraikan 5 jenis kereta terpakai dibawah RM50k yang boleh anda dapati di Carlist.my untuk dijadikan sebagai hadiah Hari Bapa kepada hero anda.


Pernahkah anda dengar orang sebut kereta level bapak-bapak? Terma kereta bapak-bapak sering kali dikaitkan dengan kenderaan jenis MPV atau SUV kerana maklumlah, kenderaan jenis tersebut pun ada banyak tempat duduk jadi senanglah si bapa nak bawa satu keluarga keluar jalan-jalan. Tetapi, ada juga yang mengaitkan terma bapak-bapak ini sebagai sesuatu yang membosankan. Apa-apa pun, terma itu hanyalah digunakan sebagai stereotaip bagi golongan bapa. Mereka juga ada pilihan dan minat masing-masing dalam memilih mesin empat roda ini.

Sebagai contoh, ada bapa yang berjiwa kelajuan, ada yang lebih sukakan keselesaan dalam pemanduan dan tentu juga ada bapa yang berjiwa lasak. Pendek kata, ada macam-macam jenis bapa di dunia ini. Tetapi jangan risau kerana di Carlist.my, pasti ada kereta yang sesuai untuk setiap bapa di negara ini. Untuk membantu anda mencari jentera empat roda yang sesuai untuk dihadiahkan kepada ayah anda, rujuk senarai 5 kereta terpakai di bawah harga RM50,000 yang boleh anda dapati di bawah ini.

2009 Mercedes-Benz E230 (Mata Belalang) - RM49,200

mercedes-benz E-Class,e230,mata belalang

Siapa yang tak kenal dengan Mercedes Mata Belalang? Mercedes-Benz E-Class memang terkenal dengan nama jolokan Mata Belalang pada suatu ketika dahulu. Malah, jentera ini turut menjadi idaman para jejaka pada zaman ayah kita dahulu kerana kereta ini sinonim dengan imej korporat dan mewah. Mana taknya, selain aspek kemewahan, kereta ini juga lengkap dengan rupa bentuk yang eksklusif, teknologi dan keselesaan. Oleh itu, Mercedes-Benz E230 varian Avantgarde ini mungkin kereta yang sesuai bagi golongan bapa yang gemarkan pemanduan yang tenang dan selesa.

mercedes-benz E-Class,e230,mata belalang,enjin 2.0 liter,v6

Enjin berkapasiti 2.5-liter V6 yang dipadankan bersama transmisi automatik 7-kelajuan pada jentera ini mampu menghasilkan output maksimum 204 hp kuasa kuda beserta 245 Nm tork yang mampu menghasilkan kelajuan maksimum sebanyak 240 km/j. Ayah anda mungkin kelihatan bergaya dengan cermin mata hitamnya ketika memecut menggunakan jentera Mata Belalang ini memandangkan ia hanya memerlukan 8.9 saat sahaja untuk mencapai 100 km/j dari 0 km/j.

mercedes-benz E-Class,e230,mata belalang,interior

Bukan itu sahaja, kereta ini turut menawarkan power seat dengan fungsi memori, panoramic sunroof, balutan kulit Nappa pada tempat duduk, paddle shift, Cruise Control, sensor parkir, ABS, beg udara keselamatan, ESP, Tyre Pressure Sensor, pemain CD dan macam-macam lagi. Kalau nak extra sikit, kereta ini turut dilengkapi dengan headlamp washer yang berfungsi memercik air pada lampu utama ikonik kereta ini untuk membersihkan sebarang kotoran.  Agak susah untuk menolak jentera ini berdasarkan tawaran yang diberikan. Boleh la ayah korang layan semua koleksi CD lama-lama dia kat dalam kereta tu sambil menyusuri lebuh raya dengan penuh bergaya. Jika kereta sedan yang bercirikan kemewahan, klasik dan keselesaan yang anda cari sebagai hadiah hari bapa, pilihlah Mercedes Mata Belalang.

2019 Perodua Myvi AV - RM44,800

Perodua Myvi,generasi ketiga,Perodua,hatchback,king

Amat rugi sekali kalau anda anggap bapa anda sebagai hero anda tapi anda langsung tak terfikir untuk berikan dia sebuah kereta yang standing dengan gelaran tersebut. Kenapa Perodua Myvi? Come on lah, Myvi kan King of The Road! Malah kereta ini dah jadi kereta paling popular di negara ini. Dari generasi pertama sampailah generasi ketiga, semua laku macam pisang goreng panas. Jadi tiada masalah untuk mencari alatganti sekiranya kereta mengalami masalah. Jadi kalau ayah anda hanya mempunyai sebuah MPV atau SUV, itu agak membebankan untuk kegunaan harian seperti pergi pasar, kedai runcit dan sebagainya. Inilah masanya untuk anda menjadi anak yang baik dah hadiahkan sebuah hatchback yang besar darjatnya seperti Myvi generasi ketiga ini.

perodua Myvi,hatchback,Perodua,King,enjin

Myvi generasi ketiga ini menggunakan enjin 4 silinder 2NR-VE berkapasiti 1.5-liter yang mampu menghasilkan 103 hp kuasa kuda beserta 136 Nm tork. Ia turut ditemani dengan transmisi 4-kelajuan automatik bersama pacuan roda hadapan. Dah la jimat minyak, aspek keselamatan pun tip top dengan Advance Safety Assist (ASA). Memang sesuai untuk dijadikan kenderaan untuk menguruskan pergerakan harian ayah anda. Dengan saiznya yang kompak beserta rekaan luarannya yang lebih bercirikan aerodinamik, lebih mudah untuk ayah anda menyusuri laluan sempit dan memecut di lebuh raya tanpa rasa bersalah.

perodua myvi,hatchback,perodua,king

Jika ayah anda seorang penggemar kereta nasional, tiada hadiah yang lebih baik selain menghadiahkan sebuah kereta tempatan yang mendapat sentuhan sepenuhnya oleh anak tempatan dari segi reka bentuk seperti Myvi ini. Untuk pengetahuan anda, memang Myvi generasi pertama dan kedua dibina berdasarkan model Daihatsu Boon, namun tidak pada generasi ketiga di mana pihak Daihatsu hanya bertindak sebagai penasihat sahaja manakala segala kerja dilakukan oleh pereka tempatan PERODUA. Boleh lah hadiahkan King of The Road kepada King of Your Family!

2013 Subaru XV - RM46,800

Subaru XV,SUV,AWD,Impreza

Jika bapa anda seorang yang berjiwa lasak dan gemarkan pengendalian kereta yang lebih cekap, anda boleh hadiahkan beliau dengan SUV Subaru XV 2013 ini. SUV ini merupakan Subaru Impreza yang telah di-SUV kan oleh Subaru. Di Jepun, jentera ini dikenali sebagai Impreza XV manakala di pasaran Amerika, ia dikenali sebagai Crosstrek XV. Pada awal-awal ia dilancarkan di negara ini, harganya mencecah RM160,000 juga.

enjin subaru xv,suv,subaru impreza

SUV ini hadir dengan enjin Boxer 2.0-liter NA bersama transmisi 6-kelajuan CVT yang mampu menjana 150 hp dan 196 Nm tork. Yang paling menarik, model ini dilengkapi dengan sistem pacuan semua roda atau AWD jenis simetri yang memberikan pengendalian yang lebih hebat. Meskipun ada yang beranggapan bahawa sistem AWD ini kuat makan minyak, namun SUV ini agak menjimatkan minyak dengan merekodkan 7.9L/100km.

subaru Xv,SUV,crossover,AWD

SUV ini juga masih belum mencapai tempoh usia 10 tahun lagi. Reka bentuknya yang sporty dan sedikit bersegi pada bahagian belakangnya pasti menambat hati golongan ayah yang inginkan SUV yang bukan sekadar terletak pada bentuk dan kosmetik kereta sahaja. SUV ini lengkap dengan sistem brek dan suspensi yang mantap dan mod manual dengan penukaran gear yang lancar menggunakan paddle shift. Memang sesuai untuk mereka yang berjiwa lasak!

2010 Volvo V50 - RM39,888

Volvo,V50,Wagon,kereta terpakai

Seterusnya, cadangan untuk menghadiahkan sebuah wagon kepada bapa anda kelihatan seperti pilihan yang menarik. Tambah-tambah jika bapa anda memerlukan kenderaan yang lebih luas untuk digunakan untuk mengangkat barang-barang untuk kegunaan kerja atau sebagainya. Ini kerana wagon memang terkenal dengan ruangan but yang luas dan mudah diakses bagi kerja-kerja pemunggahan barang.

Volvo,v50,wagon,interior

Jenama Volvo memang sinonim dengan terma bapak-bapak di negara ini. Oleh itu, model wagon yang paling sesuai untuk dijadiahkan kepada ayah anda tidak lain tidak bukan, Volvo V50 2010 ini. Wagon ini dilengkapi dengan enjin petrol 2.0 liter yang menghasilkan output 145 hp dan 185 Nm tork dan mampu memecut 0-100km/j dengan 9.6 saat. Santai!

volvo,v50,but,wagon,interior

Bila bercerita tentang Volvo, ruang interior dia tak payah cakap la kerana ia memang terkenal dengan ruang yang luas serta imej elegan yang ditampilkan. Wagon ini turut dilengkapi dengan power seat, bantuan parkir, headlight washer, ABS, Isofix, EBD dan informasi titik buta. Ruangan butnya memang besar dan luas, silap-silap boleh muat bawa masuk drum set dalam tu.

2009 Honda Accord VTi-L - RM39,888

Honda Accord,segment-D,sedan

Honda Accord atau Toyota Camry juga sering disebut sebagai kereta bapak-bapak kerana kereta sedan segmen-D seperti itu agak luas dan selesa untuk kegunaan seisi keluarga. Tapi untuk kereta yang kelima dalam senarai kali ini, kami telah memilih Honda Accord generasi kelapan ini untuk disertakan.

Honda Accord,segment-D,sedan,interior

Kereta ini kelihatan kemas dengan warna putih pada bahagian luar sambil ditemani dengan ruang dalaman yang berwarna hitam. Rata-rata kaum lelaki memang gemarkan warna-warna simple seperti ini. Selain tempat duduk pemandunya dilengkapi dengan power seat, kereta ini turut dilengkapi dengan teknologi seperti cruise control, sensor parkir dan undur, ABS, EBD, Brake Assist dan beg udara keselamatan.

Honda Accord,segment-D,sedan,enjin

Dari segi prestasi, enjin 2.0-liter SOHC i-VTEC pada Accord ini dapat menghasilkan output 156 hp dan 189 Nm tork. Enjinnya menerima padanan transmisi automatik 5-kelajuan dan jentera ini memerlukan 10.7 saat untuk memecut dari 0-100km/j dan mampu mencapai kelajuan maksimum 201km/j.  Mungkin inilah masanya untuk anda memberikan kerakyatan bangsa H kepada ayah anda dengan menghadiahkan Honda Accord ini kepadanya.

Dan jika anda runsing atau bimbang mengenai membeli kereta second-hand tanpa waranti, jangan bimbang! Dengan adanya Carlist Qualified anda terjamin dengan waranti walaupun membeli kereta second-hand. Semua kereta yang tersenarai di bawah Carlist Qualified telah menjalani pemeriksaan rapi sebelum disahkan lulus. Siapa kata hanya kereta baru ada waranti? 


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Related News


Comments