Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Polis Siasat Kes Konvoi Kenderaan Mewah Halang Lalu Lintas - 10 Individu Dipanggil

Auto News

Polis Siasat Kes Konvoi Kenderaan Mewah Halang Lalu Lintas - 10 Individu Dipanggil

Baru-baru ini, tular beberapa video yang memaparkan sebuah kumpulan konvoi kereta mewah yang berhenti di Kilometer 34, Lebuhraya Utara-Selatan arah Selatan sehingga menghalang lalu lintas. Apa kes?


Video terbabit memaparkan sebuah kenderaan Ford Ranger yang memotong secara merbahaya sehingga menyebabkan pelanggaran berlaku antara kenderaan pacuan empat roda itu dengan salah satu kereta konvoi tersebut sebelum Ford Ranger itu dikepung oleh konvoi terbabit.

*Kredit video: Kasi Viral

Menurut Ketua Polis Daerah Kulai Supt Tok Beng Yeow, kejadian berkenaan berlaku pada pukul 6.10 petang, Jumaat lepas. Menerusi siasatan awal polis, kejadian itu berpunca daripada sebuah kenderaan pacuan empat roda Ford Ranger yang cuba memotong konvoi tersebut secara berbahaya sebelum melanggar salah satu daripada kereta konvoi tersebut ketika memasuki lorong kiri.

*Kredit video: TikTok

Setelah pelanggaran berlaku, kumpulan kereta mewah terbabit tidak berpuas hati dan bertindak memberhentikan kenderaan mereka di tengah-tengah lebuh raya. Tindakan itu menyebabkan berlaku perselisihan faham di antara mereka.

Sehubungan dengan itu, Ketua Polis Daerah Kulai, Superintendan Tok Beng Yeow berkata pemandu wanita berusia 28 tahun itu telah ditahan ketika menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kulai di sini kira-kira jam 1 pagi, Isnin lalu.

Ketua Polis Daerah Kulai, Superintendan Tok Beng Yeow*Kredit foto: Ibu Pejabat Polis Daerah Kulai

Wanita itu direman selama tiga hari mulai hari Selasa (23/03/22) dan kes disiasat di bawah Seksyen 42(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda maksimum RM15,000.

Walau bagaimanapun, wanita yang memandu Ford Ranger itu juga telah membuat satu laporan polis mendakwa dipukul individu yang mengikuti konvoi kereta mewah berkenaan.

Oleh itu, seramai 10 individu akan dipanggil untuk memberi kenyataan berikutan pemeriksaan kamera litar tertutup (CCTV) di lokasi kejadian. Rakaman CCTV mendapati antara 10 atau lebih individu terlibat dalam insiden kekecohan selain menghalang lalu lintas di lebuh raya berkenaan.

Sementara itu, Ketua Polis Johor berkata polis akan membuka tiga kertas siasatan mengikut kesalahan iaitu merusuh, menghalang lalu lintas dan memandu secara melulu.

ford ranger langgar lamborghini,Konvoi supercar halang lalu lintas

Terdahulu, video yang tular ini telah mendapat perhatian ramai sehingga ada pengguna media sosial yang memberitahu bahawa Ford Ranger berkenaan telah melanggar sebuah Lamborghini berwarna hijau sebelum melanggar beberapa kereta lain ketika cuba melarikan diri sebelum ditahan oleh geng konvoi terbabit.

Kes ini masih disiasat polis dan orang ramai diminta tidak menyebarkan maklumat tidak benar berkenaan kes ini. Jika ada sebarang maklumat lanjut berkenaan kejadian terbabit, lebih baik lapor terus kepada pihak berkuasa.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now