Tutup Sempadan Negeri Jika Kadar R-Naught (Rt) lebih 1.00

Auto News

Tutup Sempadan Negeri Jika Kadar R-Naught (Rt) lebih 1.00

Masih belum sempat pulang ke kampung untuk berjumpa dengan ahli keluarga tercinta? Pulanglah sebelum sempadan negeri ditutup!


Kerajaan perlu menutup sempadan negeri sekiranya kadar kebolehjangkitan atau R-naught (Rt) COVID-19 di sesebuah negeri itu direkodkan melebihi 1.00. Perkara ini disuarakan oleh Prof Kesihatan Komuniti, Pengurusan Hospital dan Kesihatan, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Prof Dr Sharifa Ezat Wan Puteh.

Jelasnya, sekiranya bacaan Rt di sesebuah negeri itu meningkat, ia menandakan bahawa jangkitan aktif sedang berlaku di kawasan tersebut. Ini amat membimbangkan terutama dengan kehadiran varian Delta yang memberi risiko pada golongan rentan (vulnerable), remaja serta kanak-kanak yang masih belum menerima suntikan vaksin kerana mudah terdedah dan dijangkiti.

sekatan jalan raya,SJR,Rentas negeri,rt,R-Naught

Meskipun suntikan vaksin amat membantu dalam mengurangkan gejala serius dan kes kematian membabitkan jangkitan COVID-19, tapi masyarakat perlu peka bahawa vaksin bukan penghalang jangkitan daripada terus berlaku. Sekiranya dijangkiti, pelbagai kemungkinan boleh berlaku pada individu tersebut.

kadar R-naught,Rt,COVID-19,rentas negeri

Pada 8 November 2021, negara Malaysia mencatatkan bacaan Rt keseluruhan pada 0.94. Jika mengikut kawasan/negeri, hanya Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Negeri Sembilan yang mencatatkan kadar Rt pada 1.00 atau lebih.

kadar R-Naught,Rt,rentas negeri,COVID-19

Prof Dr Sharifa tidak menafikan bahawa kebenaran rentas negeri yang diberikan oleh kerajaan serta sektor ekonomi yang kini dibuka seperti biasa menjadi salah satu penyumbang kepada peningkatan kes dan nilai Rt. Tetapi tindakan sesetengah pihak yang enggan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) juga telah menyebabkan penyebaran berlaku dengan lebih cepat.

langkawi,pelancongan

Tiada penjarakan fizikal, berada di tempat yang sesak serta tidak memakai topeng muka antara sebab utama seseorang itu boleh dijangkiti. Jika kes COVID-19 ini terus meningkat, tak mustahil kerajaan akan mengambil jalan untuk menutup semula pintu sempadan negeri seperti sebelum ini.

rentas negeri,malaysia,covid-19

Jadi bagi sesiapa yang masih belum sempat untuk pulang ke kampung halaman untuk bertemu ibu bapa dan ahli keluarga tercinta, anda dinasihatkan untuk berbuat demikian sebelum terlambat. Meskipun ianya masih belum pasti bahawa kerajaan akan menutup pintu sempadan negeri atau tidak, tetapi secara logiknya, perkara itu bukanlah mustahil.

Berdasarkan kajian yang telah dilakukan, imuniti seseorang boleh menurun selepas 6 bulan divaksin. Sebab itu dos penggalak diperlukan bagi meningkatkan kembali tahap imun seseorang. Di Malaysia, suntikan dos penggalak masih berada di tahap awal memandangkan Malaysia masih belum mencapai populasi penuh divaksinasi.

Beza dos tambahan dan dos penggalak*Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

Yang paling penting, jangan sesekali lupa bahawa virus COVID-19 masih ada di sekeliling kita. Fasa endemik tidak bermaksud kita telah bebas dari virus, tetapi bermaksud kita harus hidup dengan virus tersebut. Oleh itu, jangan ambil mudah dan terlalu yakin yang anda tidak akan dijangkiti COVID-19.

Jaga diri, ikut SOP!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now