10,380 Unit Kenderaan Proton Terjual Pada September – Proton Saga Model Terlaris Di Malaysia

Auto News

10,380 Unit Kenderaan Proton Terjual Pada September – Proton Saga Model Terlaris Di Malaysia

Proton berjaya mengekalkan kedudukannya sebagai pengeluar automotif kedua terbaik di Malaysia setelah berjaya menjual 10,380 unit kenderaan pada bulan pertama selepas PKP (September).


Pada masa yang sama, pegangan pasaran dianggarkan sekitar 23.9% yang bersandarkan kepada anggaran jumlah keseluruhan industri (TIV) sekitar 43,500 unit. Secara keseluruhan, pegangan pasaran bagi 2021 berada pada 23%, jika dibandingkan dengan angka penutup sebanyak 20.7% tahun lalu.

jualan proton mengikut model,september 2021

Prestasi memberangsangkan Proton ini dipacu oleh jualan Proton Saga. Sebanyak 3,907 unit sedan segmen-A itu dijual bulan September sekaligus menjadikan Saga sebagai peneraju segmennya dan juga model terlaris secara individu pada bulan lalu.

SUV,Proton X50

Tidak dilupakan, kedua-dua model SUV siri-X Proton juga masih kukuh dengan beberapa peningkatan dari segi penyerahan kepada pelanggan yang setia menunggu. Kedua-dua model tersebut mengungguli segmen masing-masing dengan 2,431 unit Proton X50 diserahkan pada bulan September sementara jualan Proton X70 sebanyak 1,577 unit. Secara keseluruhan, 27,312 unit SUV Proton telah dijual pada tahun 2021, bersamaan 37.4% jualan keseluruhan tahunan syarikat sebanyak 73,017 unit.

Proton Persona 2022,Proton Iriz Active 2022

Sementara itu, kedua-dua model baharu keluaran Proton, Persona dan Iriz 2022 yang baru dilancarkan juga mencatatkan jualan bulan pertama yang memberangsangkan. Meskipun penghasilan kereta terkesan dengan kekurangan bekalan komponen, Proton masih mampu untuk menyerahkan 1,440 unit Persona dan 749 unit Iriz, yang juga menampilkan varian Iriz 1.6L Active.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar, Roslan Abdullah, meskipun situasi bertambah baik, tetapi kekurangan bekalan cip dan komponen lain adalah isu yang tidak akan selesai dalam masa yang singkat. Proton harus berhati-hati apabila membuat anggaran jualan kerana kapasiti produksi tertakluk kepada perubahan semasa.

meme,proton,x50

Bagi baki 3 bulan sebelum tahun 2021 melabuhkan tirai, Proton akan menumpukan perhatian untuk menyerahkan sebanyak mungkin kenderaan kepada pelanggan yang telah memuat tempahan. Menyelesaikan masalah permintaan yang tertangguh akan membolehkan lebih banyak jualan pada tahun hadapan dan membantu Proton untuk maju kehadapan dengan perancangan untuk meluaskan lagi rangkaian produk yang boleh diberikan kepada pasaran tempatan dan eksport.

Berikutan semua negeri berada pada Fasa 2 atau lebih dalam Pelan Pemulihan Negara, semua rangkaian jualan dan pusat servis Proton telah dibuka di seluruh negara. Pembukaan tersebut akan dikawal dengan SOP ketat dan hanya pelanggan yang telah mendapat vaksinasi penuh dibenarkan untuk ke bilik pameran untuk melihat dan pandu uji semua kenderaan keluaran Proton.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar, Roslan Abdullah

Roslan turut memberitahu bahawa Proton dan wakil jualannya telah membuat pelaburan besar untuk menambah baik rangkaian jualan dan servis sejak beberapa tahun lalu. Pengeluar automotif tempatan ini telah adaptasi prosedur operasi baharu bagi menyesuaikan diri dalam situasi pandemik untuk memberikan pengalaman terbaik kepada pembeli.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now