8 Kemungkinan Mengapa Proton Tak Bawa Masuk Geely Preface Ke Malaysia

Insights

8 Kemungkinan Mengapa Proton Tak Bawa Masuk Geely Preface Ke Malaysia

Katalah apa sahaja yang anda mahu pada Geely, tapi anda tak boleh nafikan bahawa Geely dah banyak membantu Proton dengan pengenalan dua model SUV seperti X70 dan X50 dalam pasaran Malaysia.


Sebagai rakyat Malaysia, sukar untuk kita abaikan Geely memandangkan apa sahaja kereta baharu keluarannya mereka boleh jadi kereta Proton di Malaysia pada masa depan. Kali ini, mari bincang tentang Geely Preface, sebuah sedan segmen-D keluaran Geely.

geely Preface,sedan,segmen-D,Proton Perdana

Meskipun model ini dilihat sebagai pengganti sesuai bagi Proton Perdana di pasaran Malaysia, namun ada beberapa sebab yang mungkin membuatkan Proton tidak membawa masuk Geely Preface ini sebagai sedan segmen-D baharu mereka dalam masa terdekat ini.

proton perdana,kereta kerajaan,penjawat awam*Kredit foto: MalaysiaKini

1. Proton Perdana = Kereta Kerajaan

Jika kita lihat pada Proton Perdana yang dibina berdasarkan Honda Accord, ianya lebih kerap dilihat di atas jalan sebagai kereta kerajaan berbanding kereta orang awam menandakan peminat sedan segmen-D ini semakin berkurangan. Jadi jika Proton bawa masuk Geely Preface sebagai pengganti Proton Perdana hanya untuk kegunaan penjawat awam, ianya tidak begitu berbaloi untuk diperkenalkan dalam masa terdekat.

Sedan vs SUV,x50,x70,ativa,mazda,bezza,persona,civic

2. Peminat Sedan Beralih Ke SUV

Masih ada lagi ke peminat sedan segmen-D di Malaysia? Kebanyakan peminat sedan segmen-D sudah beralih ke SUV sebagai kereta pilihan untuk digunakan seisi keluarga. Kedudukan kereta yang lebih tinggi memudahkan urusan keluar masuk bagi mereka yang berumur berbanding kereta sedan yang lebih rendah. Meskipun harga SUV dan kos penyelenggaraannya sedikit mahal berbanding sedan, namun sudah banyak SUV mampu milik yang ditawarkan di pasaran buat masa ini.

Proton,SUV,Proton X50,Proton X70

3. Proton Lebih Popular Dengan SUV

Jika sebelum ini Proton perkenalkan 2 model SUV yang dijenamakan semula daripada Geely seperti Proton X70 dan Proton X50, jumlah tempahan yang mereka terima sampai tak menang tangan hingga dinobat SUV paling popular untuk segmen-B dan segmen-C. Sehingga kini ada yang masih sabar menunggu Proton X50 yang ditempah untuk sampai ke dakapan mereka. Ini menunjukkan Proton sudah berjaya mendominasi pasaran SUV mampu milik di Malaysia dengan hanya memperkenalkan 2 model. Jadi mengapa mereka perlu fokus pada area yang tidak mempunyai ramai pengikut seperti sedan segmen-D?

geely emgrand 2021,proton persona

4. Sedan Segmen-B Lebih Sesuai

Sedan segmen-B dilihat sebagai pilihan yang paling sesuai untuk diperkenalkan oleh Proton buat masa ini. Sebagai contoh, Geely Emgrand akan memberi impak dan penerimaan yang lebih besar sebagai pengganti Proton Persona berbanding Geely Preface sebagai pengganti Proton Perdana. Sedan segmen-B sering menjadi pilihan utama oleh kerana faktor harganya yang lebih mampu milik dengan ciri-ciri keselesaan dan keselamatan terkini. Jika ciri-ciri yang ada pada Preface boleh didapati pada Emgrand, mengapa bayar lebih?
Geely Preface,proton perdana,Sedan,segmen-D

5. Harga

faktor harga amat sensitif di Malaysia. Jika sesebuah kereta yang ditawarkan itu terlalu mahal, orang ramai akan memilih kereta lain yang menawarkan ciri-ciri yang sama dengan harga yang lebih rendah. Kebanyakan harga bagi sedan segmen-D berada hampir dengan RM200k berbanding RM150k. Dengan harga demikian, anda boleh dapatkan SUV segmen B yang lebih menarik dengan harga yang lebih murah. Lebih baik perkenalkan sedan segmen-B berbanding sedan segmen-D.

timeline proton,sedan segmen-D,Geely Preface

6. Bukan Dalam Masa Terdekat

Kalau ikut timeline Proton, memang di patut keluarkan 2 sedan pada tahun ini dan tahun berikutnya. Namun akibat pandemik, pelan mereka terpaksa ditangguhkan. Memandangkan industri automotif seperti Proton banyak terkesan ketika penutupan kilang dan bilik pameran ketika PKP, mereka amat memerlukan sumber kewangan yang kukuh untuk merancakkan semula ekonomi syarikat. Jadi mengapa Proton perlu perkenalkan model yang belum tentu ramai nak beli? Lebih baik dia fokus pada pengganti Iriz atau Persona yang lebih diterima umum berbanding Perdana.

proton x70 special edition,x70 SE

7. Trend SUV

Buat masa ini, bukan sekadar orang berumur sahaja yang beralih ke SUV, malah anak muda pun turut berminat dengan SUV kerana menawarkan rupa bentuk yang sporty selain lebih praktikal bagi mereka yang mempunyai gaya hidup aktif. Kebanyakan SUV tidak lagi kelihatan seperti Mitsubishi Pajero generasi pertama di mana reka bentuknya kini lebih cantik sehingga mampu menarik golongan berumur dan muda untuk memilih SUV berbanding sedan. Tambahan pula, penerimaan SUV yang semakin mencanak naik di Malaysia telah membuatkan pengeluar automotif untuk memberi lebih banyak pilihan SUV dalam pasaran negara ini.

sedan segmen-D

8. Sedan Segmen-D Tak Banyak Pilihan

Sedan segmen-D di Malaysia tidak mempunyai begitu banyak pilihan membuatkan harganya tidak sebegitu kompetitif berbanding harga SUV. Untuk SUV, ada pelbagai pilihan segmen dan spesifikasi mengikut kos anda. Malah jika tidak mampu untuk membeli SUV baharu, ada banyak lagi SUV terpakai yang boleh ada cari.

geely Preface,sedan,segmen-D,Proton Perdana

Berikut merupakan antara 8 kemungkinan kenapa Proton tidak akan membawa masuk Geely Preface sebagai sedan segmen-D keluaran mereka dalam masa terdekat. Sebagai pengguna kereta, sejujurnya adakah anda rasa kemasukan Geely Preface ke pasaran Malaysia melalui Proton merupakan satu keputusan yang tepat pada waktu ini? Kongsikan dengan kami!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now