Kereta Terbiar Lama? 7 Pemeriksaan Penting Kereta Sepanjang Tempoh Lockdown 3.0

Car Owners' Guides

Kereta Terbiar Lama? 7 Pemeriksaan Penting Kereta Sepanjang Tempoh Lockdown 3.0

Susulan pelaksanaan Total Lockdown 3.0 yang bermula 1 Jun – 14 Jun ini, pasti ada diantara kita yang memilih untuk berkurung sahaja di dalam rumah ekoran lonjakan tinggi dalam kes positif COVID-19 harian di negara ini. Persoalannya, jika kereta anda sudah lama tidak bergerak dan enjinnya langsung tidak dihidupkan, apakah masalah yang akan timbul pada kereta?


Bilakah kali terakhir anda menghidupkan enjin kereta anda? Sekiranya anda merupakan antara golongan yang diarahkan bekerja dari rumah sejak tahun lalu akibat pelaksanaan PKP, pasti kekerapan anda menggunakan kereta juga berkurang. Cukuplah sekadar pergi ke kedai membeli barang keperluan bagi meneruskan kelangsungan hidup. Tapi bagaimana pula sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu kereta? Patutkah anda biarkan sahaja kereta kedua anda terbiar tanpa diperiksa?

Jawapannya mestilah tidak patut. Walaupun kereta anda dah lama tak jalan, tak semestinya kereta terbabit akan bebas daripada sebarang masalah. Antara masalah yang berisiko untuk berlaku pada kereta yang terbiar lama adalah bateri kereta menjadi lemah serta gangguan pada pam minyak dan brek. Bagi mengelakkan kereta anda daripada ditimpa masalah akibat ditinggalkan begitu lama, anda perlu lakukan 6 pemeriksaan penting pada kereta anda sepanjang tempoh lockdown 3.0 ini.

1. Bateri dan Alternator

bateri kereta,penjagaan asas kereta

Nak tinggal kereta lebih daripada dua minggu? Tiada masalah! Walaupun kereta yang tidak dihidupkan enjinnya dalam jangka masa dua minggu keatas akan mengalami kemerosotan kuasa bateri. Masalah akan berlaku sedikit demi sedikit sehinggalah bateri kereta berkenaan hilang kuasa sama sekali. Seeloknya, cabut kepala bateri terlebih dahulu bagi mengelakkan bateri daripada kehabisan tenaga. Kalau dah habis tenaga, terpaksalah guna jumper.

alternator kereta,elektrik,cas bateri

Untuk periksa alternator kereta pula, anda cuma perlu hidupkan enjin kereta anda dan buka kepala bateri yang berwarna hitam/ negatif. Sekiranya kereta anda mati sebaik sahaja anda melakukan perkara tersebut, ia bermakna alternator tersebut tidak lagi berfungsi. Komponen ini menjana tenaga elektrik untuk kereta hasil dari gerakan ataupun putaran komponen enjin kereta. Selain daripada menghidupkan semua aksesori kereta anda, alternator juga memastikan bateri kereta dicas secukupnya untuk membantu menghidupkan enjin kereta.

2. Periksa Tayar

tayar kereta,tekanan udara,bunga tayar

Tayar merupakan antara komponen penting pada kereta. Oleh itu, bahagian ini amatlah penting untuk anda pastikan sentiasa berada dalam keadaan baik bagi menjamin keselamatan pemandu dan penumpang. Periksa tekanan udara pada tayar kereta dan pastikan ianya mencukupi. Tekanan udara pada tayar akan berkurangan sekiranya dibiarkan begitu lama. Sebab itu kereta yang ditinggalkan lama di parkir kebiasaannya mempunyai tayar yang pancit, leper dan rata kerana berat kenderaan akan menekan tayar dan proses ini akan lebih cepat sekiranya pada waktu sejuk.

bunga tayar,rekahan,rim,tekanan udara

Selain itu, periksa juga keadaan tayar anda dari semasa ke semasa. Pastikan bunga tayar anda masih tebal kerana tayar yang botak agak berbahaya untuk dipandu kerana kurang cengkaman. Jika terdapat rekahan pada tayar anda, dah tiba masanya untuk anda menukar tayar tersebut kerana tayar yang merekah mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk meletup.

3. Periksa Minyak Enjin

dipstick,minyak enjin,minyak hitam kereta

Untuk periksa minyak pada jantung kereta, anda cuma perlu membuka bonet kereta anda dan menarik dipstick keluar untuk menyukat tahap minyak enjin anda. Sekiranya minyak anda mencukupi itu cukup bagus. Namun sekiranya terdapat pengurangan, ianya berkemungkinan berlaku kerana minyak terbabit ‘leaking’.

dipstick,minyak enjin,minyak hitam kereta

Bilakah kali terakhir anda menukar minyak enjin anda? Kalau nak tahu bila waktu tepat anda patut tukar minyak enjin, ikut sahaja had mileage maksimum yang telah ditetapkan semasa anda menukar minyak enjin sebelum ini. Namun oleh kerana PKP, kereta anda mungkin tidak kerap berjalan. Jadi sebaliknya, anda boleh periksa keadaan kualiti minyak itu dengan memerhatikan warnanya. Jika minyak enjin anda berwarna kehitaman seperti minyak goreng ayam yang telah digunapakai beberapa kali, dah tiba masanya untuk anda menukar minyak enjin anda bagi melancarkan lagi prestasi enjin. Alang-alang dah periksa minyak enjin, periksa juga minyak gearbox (transmission fluid) anda!

4. Periksa Air Radiator

air radiator kereta,radiator cap

Perkara ini nampak remeh, tapi ini merupakan antara komponen penting dalam memastikan kelancaran enjin kereta anda. Jangan sesekali membiarkan air radiator anda kering tanpa pengetahuan anda. Kalau anda lenjan kereta tanpa air radiator, ia bakal mendatangkan masalah kepada komponen lain yang boleh menelan belanja yang tinggi.

Periksa keadaan air radiator anda dan pastikan ia tidak berada dalam keadaan berkarat. Radiator anda berpotensi untuk tersumbat dengan keladak dan karat akibat terbiar lama sangat di kawasan parkir. Kalau dah berkarat, eloklah pergi servis terlebih dahulu sebelum anda terlupa dan melenjan kereta tersebut sebaik sahaja Total Lockdown 3.0 berakhir.

5. Brake Pad dan Handbrake

handbrake,brek tangan,

Selain itu, jika anda merancang untuk meninggalkan kereta anda dengan tempoh yang lama, seeloknya, elakkan daripada menarik handbrake bagi mengelakkan ia daripada ‘jammed’ dan tersangkut. Jika perkara ini terjadi, anda perlu hidupkan kereta, lepaskan handbrake dan gerakkan kereta perlahan-lahan sampai bunyi ‘gedegang’ menandakan brek anda sudah berjaya dilepaskan. Kalau tak berjaya, seeloknya telefon sahaja pomen on-the-go untuk datang membantu.

brake pad,brek,tayar kereta

Anda juga perlu periksa keadaan brake pad anda untuk memastikan ianya masih dalam keadaan baik dan tidak haus (worn out). Anda boleh tengok sendiri brake pad anda dari luar sahaja. Jika getahnya masih tebal, ianya masih dalam keadaan elok. Namun jika ianya sudah nipis dan terdapat bunyi berdesing setiap kali anda memijak pedal brek, ini bermaksud dah sampai masanya untuk tukar.

6. Periksa Lampu

lampu utama,lampu hadapan,toyota wish

Periksa juga keadaan semua lampu-lampu pada kereta anda sepeti lampu utama, lampu kabus, signal dan lampu brek. Pastikan semuanya menyala tanpa ada masalah. Lampu utama atau lampu hadapan amat penting terutamanya untuk pemanduan pada waktu malam. Penting untuk periksa awal-awal bagi mengelakkan sebarang kecemasan yang memerlukan anda untuk bawa kereta pada waktu malam. Kalau lampu tak hidup kan berbahaya tu?

lampu belakang,lampu brek,signal

Lampu brek juga penting. Untuk memastikan lampu brek anda masih elok, pijak pedal brek dan suruh rakan anda berdiri di belakang kereta. Sekiranya lampu brek menyala setiap kali anda menekan brek, maknanya ia tiada masalah. Penting juga untuk anda pastikan lampu ketiga brek anda berfungsi dengan baik kerana pemandu lori biasanya menggunakan lampu ini untuk mengetahui bahawa kereta hadapan sedang brek. Maklumlah, nak tengok lampu brek utama kereta agak sedikit rendah.

7. Bersihkan Kereta

carwash,cuci kereta,bersihkan kereta,basuh kereta

Pastikan keadaan luaran dan dalaman kereta sentiasa dijaga dengan baik. Untuk bahagian luaran, anda boleh membasuh atau mencuci kenderaan sekurang-kurangnya dua minggu sekali bagi memastikan cat kereta sentiasa dalam keadaan baik. Jika anda tinggalkan kereta dalam keadaan kotor, kotoran pada cat boleh membuatkan cat pudar dan terhakis.

pembalut kereta,kain,pelindung cat

Kalau ada duit lebih, bawalah kereta pergi polish dan wax untuk lebih perlindungan. Jangan letakkan kenderaan di kawasan terbuka di bawah sinaran matahari. Sebaiknya, cari tempat tertutup atau balut kereta anda dengan pembalut kereta yang boleh didapati secara atas talian.

interior,cuci tempat duduk,vakum kereta

Bahagian dalaman kereta juga perlu dititikberatkan kerana ia bakal memberi keselesaan kepada pemandu dan penumpang. Pastikan anda membersihkan tempat duduk dan pastikan kereta anda bebas dari sebarang sampah bagi mengelakkan kehadiran semut dan lipas di dalam kereta. Kalau malas, hantar sahaja kereta ke car wash. Di sana, anda bukan sahaja boleh vakum kereta, malah boleh cuci tempat duduk sekali.

Berikut merupakan antara perkara penting dan asas yang perlu anda ambil perhatian sekiranya kereta anda dibiarkan lama tanpa diperiksa. Penting juga untuk anda menghidupkan enjin selama 10-20 minit sekurang-kurangnya sekali seminggu untuk memastikan segala komponen kereta tidak ‘tidur’ atau rosak. Tambahan pula, kereta yang dijaga dengan rapi akan mempunyai nilai jual balik yang lebih tinggi. Ianya pasti membantu sekiranya anda ingin menjual kereta tersebut untuk membeli kereta baharu pada masa hadapan!

Jagalah kereta anda seperti mana anda menjaga diri ketika waktu pandemik ini bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini daripada berlaku pada kereta anda.

Jaga diri, jaga kereta! #kitajagakereta


 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get your latest new car promotion here also.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now