Apa Itu Kereta Klon? – Cara Elak Daripada Terbeli Kereta Klon

Buying Guides

Apa Itu Kereta Klon? – Cara Elak Daripada Terbeli Kereta Klon

Rambang mata dengan lambakan kereta mewah dengan harga murah yang tidak masuk akal? Hati-hatilah kerana kereta tersebut mungkin adalah kereta klon.


Menurut JPJ, kenderaan klon didefinisikan sebagai mana-mana kenderaan motor yang digunakan di atas jalan raya atau mana-mana premis yang menyerupai kenderaan motor yang asal (berdaftar) dari segi jenis, buatan, model dan nombor pendaftaran.

Contohnya, sindiket akan meniru sesebuah kenderaan asli di negara ini berdasarkan model, warna serta nombor pendaftaran untuk diklonkan pada kereta yang sama dari segi model serta warna. Kenderaan klon terbabit kemudiannya akan dijual jauh daripada lokasi kenderaan asal tersebut bagi mengelakkan kebarangkalian kedua-dua kereta ini untuk bertemu.

cukai jalan,kereta klon,palsu

Kalau nombor pendaftaran pun tiru kereta asal, bagaimana pula dengan cukai jalan? Kereta klon ini akan menggunakan sama ada cukai jalan yang dipalsukan atau salinan cukai jalan kenderaan asal. Perbuatan tersebut boleh menyebabkan pemilik kenderaan asal menerima pelbagai surat saman di lokasi yang mencurigakan. Malah mungkin juga di tempat yang langsung tidak pernah dikunjungi pemilik tersebut.

Jika anda menerima saman seperti itu, segeralah laporkan di balai polis terdekat kerana kereta anda mungkin telah diklonkan. Berdasarkan statistik sahaja, dari tahun 2016 hingga Mac 2021, sebanyak 314 buah kenderaan klon berjaya diberkas oleh pihak berkuasa. Macam mana kes kereta klon ini boleh terus berlaku?

Kereta klon yang dibawa masuk ke Malaysia akan dijual dalam harga yang jauh lebih rendah berbanding harga semasa kereta terbabit. Bila dah nampak kereta mewah dengan harga mampu milik, ada yang mula tidak keruan. Sebab itulah kereta klon ini masih menerima permintaan di negara ini.

Kes ini juga terus berlaku kerana ada pemilik yang memilih untuk bersekongkol dengan sindiket. Gelap mata dengan tawaran wang ringgit yang diterima, ada sesetengah pemilik yang dengan rela hati memberi kebenaran kepada sindiket untuk menduakan (duplicate) kereta milik mereka.

JPJ,cukai jalan,kereta klon*Kredit foto: Sinar Harian

Namun berdasarkan JPJ Selangor, ada juga kereta klon yang hadir dengan cukai jalan asli. Caranya, pemilik kenderaan asal yang bersekongkol dengan sindiket akan hadir ke JPJ dengan mendakwa bahawa cukai jalan miliknya telah hilang atau rosak. Pemilik kemudiannya akan menerima cukai jalan baharu dan akan diserahkan kepada sindiket untuk digunakan ke atas kereta klon. Bezanya, harga kereta klon yang hadir bersama cukai jalan asli ini ditawarkan dengan harga yang lebih tinggi.

Sindiket kereta klon ini juga berkebolehan untuk menghasilkan cukai jalan palsu yang seakan-akan sama dengan cukai jalan asli menggunakan teknologi canggih. Namun ada pemilik yang kantoi kerana setelah hadir sehingga 3 kali untuk memohon cukai jalan baharu. Ada juga yang kantoi sebab cuba nak hidupkan semula cukai jalan kereta yang telah terlibat dalam kemalangan dan dikategorikan sebagai total lost.

singapura,kereta klon

Kereta klon ini majoritinya datang dari Singapura kerana di sana, kereta yang berusia lebih dari 10 tahun perlu dilupuskan. Sebaliknya, kenderaan tersebut akan dibawa masuk ke Malaysia untuk dijual kepada pembeli yang berminat.

Jika anda ditawarkan sebuah kereta mewah dengan harga rendah yang tidak masuk akal, elakkan kereta tersebut kerana ia mungkin kereta klon. Sindiket biasanya menjanjikan pelbagai keistimewaan untuk menarik minat pembeli seperti menguruskan proses tukar nama kenderaan. Sebagai pembeli, penting untuk anda tahu di mana lokasi kenderaan itu dihantar untuk pemeriksaan kerana segala pemeriksaan kenderaan bagi urusan penukaran hak milik perlu melalui proses di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom).

kereta klon,puspakom,pemeriksaan

Jika anda terbeli kereta klon, anda berisiko untuk didakwa atas kesalahan memiliki kereta yang tidak berdaftar dan boleh didenda tidak lebih RM2,000. Bukan itu sahaja, anda juga boleh didakwa kerana menggunakan nombor pendaftaran palsu yang membawa hukuman denda tidak kurang daripada RM5,000 dan tidak melebihi RM20,000, atau penjara tidak kurang dan tidak melebihi lima tahun jika disabitkan kesalahan.

kereta klon,didakwa,penjara,denda

Tak cukup dengan itu, pemilik kereta klon tanpa insurans sah juga boleh didakwa dan jika disabitkan bersalah, anda boleh didenda tidak melebihi RM1,000 atau penjara tidak melebihi 3 bulan atau kedua-duanya sekali.

Cara Nak Elak Daripada Tertipu Dengan Sindiket

  • Semak dan banding harga semasa model yang mahu dibeli di carlist.my. Jika harga yang ditawarkan jauh berbeza dengan harga pasaran semasa, elakkan.
  • Periksa dan pastikan Nombor Pengenalan Kenderaan atau Vehicle Identification Number (VIN) yang tercatat dalam dokumen sama dengan nombor yang ada pada kereta tersebut.
  • Teliti dokumen kenderaan tersebut terlebih dahulu dan tidak perlu terburu-buru. Bawa dokumen tersebut ke JPJ bagi tujuan semakan lanjut jika terdapat keraguan terhadap status kereta terbabit.
  • Elakkan urusan tunai kerana ia sukar untuk dikesan pihak berkuasa.

carlist qualified

Kalau malas nak periksa semua itu, guna je Carlist Qualified sebab semua kereta di situ telah diperiksa oleh pemeriksa bertauliah dan hadir dengan waranti selama 6-12 bulan!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now