Kepentingan Penapis Udara Kabin Kereta – Mengapa Perlu Dijaga?

Car Owners' Guides

Kepentingan Penapis Udara Kabin Kereta – Mengapa Perlu Dijaga?

Jika anda sebagai tuan kereta pun diwajibkan memakai pelitup muka ketika berada di luar untuk menghirup udara segar, kereta anda pun perlukan pelitup mukanya yang tersendiri!


Pelitup muka yang dimaksudkan ini bukanlah seperti pelitup muka yang anda pakai, tapi untuk kereta, ia dikenali sebagai penapis udara kabin (cabin air filter). Bagi yang tidak tahu, penapis kabin dan penapis udara enjin merupakan dua komponen kereta yang berbeza.

Penapis udara kabin berfungsi untuk menapis udara luar yang mengalir masuk ke dalam kabin kereta melalui penyaman udara selain menghalang segala kotoran, debu dan habuk daripada turut serta memeriahkan kabin anda. Hasilnya, kualiti udara serta tahap kebersihan di dalam kabin juga akan meningkat.

penapis udara kabin,glove box,papan pemuka

Penapis udara kabin ini terletak di bahagian dalam kabin kereta, kebiasaannya di bahagian glove box atau pada papan pemuka di bahagian penumpang hadapan. Seperti penapis udara enjin, penapis kabin ini juga merupakan komponen penting yang memastikan udara kabin kekal bersih, tambah-tambah pada musim COVID-19 ini di mana partikel virus telah berada di udara.

Kepentingan Penapis Udara Kabin

Dah nama pun penapis udara, jadi anggaplah ia ibarat pelitup muka yang anda gunakan ketika ini. Penapis kabin berfungsi menapis segala pencemaran dan gas toksik dari udara luar yang tidak boleh dilihat dengan mata kasar sebelum masuk ke dalam kabin. Udara yang bersih amat diperlukan memandangkan ada yang menghabiskan kebanyakan masanya di dalam kereta, tambah-tambah ketika trafik sesak semasa perjalanan pergi dan balik kerja.

kesesakan lalu lintas,trafik sesak

Ketika tersangkut di dalam kesesakan trafik, kualiti udara di jalan raya anda amatlah kotor dan berbahaya kerana bahan kimia yang dilepaskan oleh ekzos kenderaan lain di kawasan sekeliling. Di sinilah penapis kabin akan mula bekerja dengan menghalang bahan kimia daripada asap ekzos daripada memasuki kabin untuk memastikan kualiti udara dalaman yang baik bagi penumpang kenderaan.

Mengapa Penapis Udara Kabin Perlu Ditukar?

Penapis kabin yang dibiarkan kotor, tersumbat atau tercemar akan mengakibatkan masalah seperti berikut:

pencemaran udara,ekzos kereta,bahan kimia

Pencemaran Udara

Kualiti udara luar yang kotor dan tercemar merupakan antara sebab utama mengapa penapis udara kabin ini perlu diberikan perhatian. Jika anda tidak mahu udara tersebut dibawa masuk ke dalam kabin, rajin-rajinlah periksa dan tukar penapis ini bagi menghalang pencemaran udara di dalam kabin. Udara yang bersih dapat mencegah peningkatan masalah kesihatan seperti asma, alahan, resdung dan lain-lain.

lipas dalam kereta,kotor,habuk,bakteria

Habuk, Kotoran Dan Bakteria Terkumpul

Penapis udara kabin yang tidak berfungsi dengan baik akan menyebabkan udara di dalam kereta menjadi lebih teruk dengan kehadiran habuk, kotoran serta bakteria terkumpul. Tambah-tambah jenis yang suka makan atau dine-in dalam kereta. Bila kabin kereta kotor dan tercemar, maka makin seronoklah keturunan lipas beranak-pinak di dalam kabin anda.

alahan,gatal,kulit

Alahan

Alahan boleh dicetuskan oleh pelbagai jenis alergen seperti hama habuk, debunga, bulu haiwan, makanan, atau kulat. Jika sesiapa yang mempunyai alahan tersentuh atau terhidu alergen ini, mereka akan mula mendapat tindak balas alahan seperti inflamasi pada kulit atau saluran penafasan yang mengakibatkan bersin, hidung berair ataupun kegatalan pada mata.

penyaman udara,pendingin hawa,aircond

Penyaman Udara Tak Sejuk

Bila penapis kabin anda tersumbat, penyaman udara anda perlu bekerja lebih keras untuk mengepam udara melalui penapis tersebut. Ini boleh mengakibatkan bunyi bising serta prestasi penyaman udara yang kurang efektif. Dengan cuaca panas di Malaysia, pasti kabin anda memerlukan masa yang lebih lama untuk sejuk. Bila penyaman udara perlu bekerja keras, penggunaan bahan api pun boleh meningkat.

penapis udara kabin,kepentingan,udara bersih

Kesimpulannya, meskipun komponen ini kelihatan ringkas, namun ia memainkan peranan besar terhadap kabin anda. Seeloknya, tukarlah penapis kabin kereta anda setiap tahun atau setiap 15,000 km. Jika anda mula merasakan bahawa tingkap kereta mudah berkabus, penyaman udara kurang sejuk serta bau yang kurang menyenangkan seperti bau ekzos dari luar, itu tandanya anda perlu periksa penapis kabin anda. Jika ia sudah terlalu hitam dan kotor, maksudnya dah sampai masanya untuk ditukar.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now