Wanita Perlu Tahu - 6 Lampu Amaran Pada Kereta

Car Owners' Guides

Wanita Perlu Tahu - 6 Lampu Amaran Pada Kereta

Bukan semua orang ambil tahu dan hafal lampu amaran yang menyala di dashboard kereta. Namun, sebagai wanita, penting untuk mengenalinya supaya kita boleh bersedia untuk sebarang kemungkinan jika lampu amaran menyala ketika memandu.  


Di sini kami senaraikan 6 lampu amaran pada kereta anda yang boleh mendatangkan bahaya jika tidak ‘dirawat’ dengan segera. 

1. Lampu amaran tekanan minyak  

Kenapa Menyala: Indikator ini (juga dipanggil lampu Aladdin atau teko) akan menyala selama satu atau dua saat ketika menghidupkan enjin kereta dan kemudian hilang. Tetapi tanda amaran akan muncul apabila sensor enjin mengesan tekanan minyak berada di bawah paras selamat.

Ini bermakna kereta anda kemungkinan berlaku kebocoran penggunaan minyak atau kerosakan pam minyak (oil pump). Perlu tindakan segera kerana minyak tidak mengalir dengan betul ke dalam enjin. Kekurangan minyak hitam akibat kebocoran juga boleh menyebabkan lampu ini menyala.  

Tindakan: Pertama, anda dinasihatkan untuk menghentikan kenderaan anda di kawasan yang selamat dan terus matikan enjin. Seterusnya, anda perlu memeriksa paras minyak enjin pada bahagian hadapan kenderaan anda. Sekiranya minyak enjin masih ada dan mencukupi, anda dinasihatkan untuk memandu kenderaan anda ke bengkel berdekatan bagi membuat pemeriksaan yang selanjutnya. 

2. Lampu amaran enjin kereta  

Kenapa Menyala: Indikator Check Engine ini menyala berkemungkinan disebabkan kereta anda ada masalah enjin, transmisi, suspensi atau masalah brek. Jalan terbaik untuk mengenal pasti masalah ini adalah dengan melakukan pemeriksaan atau diagnosis secara lebih mendalam. 

Sedang anda memandu, tiba-tiba lampu amaran kereta ini menyala. Masih boleh pandu atau tidak? 

Tindakan: Apabila lampu enjin kereta anda menyala semasa anda memandu, anda masih boleh teruskan pemanduan. Namun, anda harus mendapatkan pemeriksaan selanjutnya dengan kadar segera. Meskipun begitu, sekiranya anda mendapati terdapat perbezaan ketara dari segi pemanduan seperti pemanduan yang tidak lancar, enjin bergegar atau berbunyi, anda dinasihatkan untuk berhenti di kawasan selamat dan hubungi pihak insurans kereta untuk servis trak tunda.  

3. Lampu amaran suhu enjin  

Kenapa Menyala: Apabila indikator enjin coolant menyala merah, itu bermakna suhu coolant melebihi darjah selamat dan enjin terlampau panas. Kemungkinan ada kebocoran coolant, gelembung udara dalam sistem penyejukan atau pam penyejuk gagal berfungsi. Amaran ini penting dan perlu bertindak segera kerana enjin berisiko tinggi mengalami kerosakan teruk. 

Tindakan: Jangan panik! Segera berhenti di bahu jalan dan biarkan enjin berjalan seperti biasa tanpa menekan pedal minyak. Hidupkan penyaman udara. Jangan terus matikan enjin, tunggu sekejap sebelum dimatikan. 

Namun, jika tanda kebocoran dikesan, enjin mesti dimatikan segera. Antara tanda itu ialah bau gula hangit, wap keluar dari bawah bonet atau nampak cecair panas mengalir bawah kenderaan. Jika salah satu tanda itu dikesan, tindakan terbaik adalah mematikan enjin atau biarkan enjin idle beberapa saat untuk menyejukkannya sebelum enjin dimatikan. 

Setelah lampu amaran suhu enjin tidak menyala, lebih baik untuk terus ke bengkel bagi pemeriksaan lanjut. Jika ia masih menyala setelah enjin dihidupkan semula, terus hubungi pihak insurans untuk tunda kereta anda ke bengkel.  

4. Lampu amaran brek  

Kenapa Menyala: Ada beberapa sebab kenapa lampu brek menyala. Ini mungkin disebabkan mentol lampu brek terbakar atau kehilangan sejumlah kemampuan membrek pada kenderaan. Boleh jadi juga anda cuma terlupa melepaskan brek tangan atau brek parkir.  

Selain itu, pad brek yang haus boleh menyalakan indikator ini. Jika pedal brek terasa spongy atau tenggelam sepenuhnya ketika ditekan, ia menandakan masalah kritikal pada sistem brek yang memerlukan pembaikan segera. 

Tindakan: Periksa brek tangan dan lepas segera jika ditarik. Jika lampu amaran brek masih menyala ketika memandu, anda boleh dianggap sedang memandu tanpa brek. Segera aktifkan lampu kecemasan (hazard light) dan berhenti di bahu jalan yang selamat.

Sebaik saja anda selamat berhenti, periksa paras minyak brek. Jangan terus memandu jika minyak brek pada paras rendah kerana masalah mungkin menimpa bahagian lain dalam sistem pembrekan seperti sensor Sistem Brek Anti-Kunci (ABS) atau masalah pendawaian lampu brek. Bawa secepatnya ke bengkel untuk pemeriksaan.  

5. Lampu amaran ABS  

Kenapa Menyala: Sistem brek anti-kunci atau anti-lock braking system (ABS) adalah salah satu sistem keselamatan kenderaan yang berfungsi untuk memastikan tayar tidak terkunci di bawah daya pembrekan tinggi. Penjagaan sistem ini sangat penting untuk menjamin keselamatan di jalan raya. Antara punca lampu amaran kereta ini menyala adalah kekurangan minyak brek, kerosakan fius, pam hidraulik haus, sensor kelajuan bermasalah dan kerosakan modul ABS.  

Tindakan: Sekiranya lampu ABS menyala ketika memandu, anda disarankan untuk mencari tempat yang selamat untuk berhenti dan matikan enjin untuk seketika. Kemudian, hidupkan semula enjin kereta anda. 

Menghidupkan semula enjin boleh memulakan semula sistem (system restart) dan sistem akan memeriksa semula semua sensor untuk mengesan sebarang kerosakan dalam sistem ABS. Biasanya, cara ini boleh membantu menyelesaikan masalah lampu ABS menyala.  

Namun begitu, dalam sesetengah keadaan, cara ini mungkin tidak membantu. Jika lampu ABS masih menyala setelah system restart, bawa kereta anda ke bengkel berdekatan untuk pemeriksaan lanjut. Berhati-hati ketika memandu dan elakkan brek secara agresif atau cepat. 

6. Lampu amaran bateri  

Kenapa Menyala: Indikator bateri yang menyala menandakan sama ada bateri kong atau masalah sistem pengecasan bateri kereta anda. 

Tindakan: Jangan teruskan pemanduan kerana kereta anda mungkin akan ‘mati’ pada bila-bila masa di tengah jalan. Sebaiknya, tutup radio dan penghawa dingin kereta dan berhenti di bahu jalan dengan selamat. Dapatkan khidmat tundaan pihak insurans dan segera ke bengkel untuk pemeriksaan lanjut.  

Lampu amaran kereta di atas adalah indikator kepada pemandu bahawa kereta anda sedang mempunyai masalah. Lakukan pemeriksaan segera sekiranya lampu amaran tersebut menyala. Jika anda melengah atau mengabaikan lampu amaran tersebut, komponen lain berpotensi untuk turut rosak dan kos membaiki boleh mencecah ribuan ringgit jika dibiarkan berlarutan. 

Jadi, sebelum anda terpaksa mengeluarkan duit yang banyak, setiap kali lampu amaran kereta tersebut menyala, ambil tindakan, lakukan pemeriksaan dan hantar ke bengkel jika perlu.  Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now