Wiper Silikon vs Wiper Getah – Wiper Silikon Lebih Baik Berbanding Wiper Getah Biasa?

Car Owners' Guides

Wiper Silikon vs Wiper Getah – Wiper Silikon Lebih Baik Berbanding Wiper Getah Biasa?

Penggunaan wiper atau pengelap cermin pada kereta amat penting, tambah-tambah pada musim hujan. Tetapi apakah jenis wiper terbaik yang boleh anda beli untuk kegunaan kereta anda?


Pengelap cermin atau wiper berfungsi untuk menyapu air hujan yang turun ke atas cermin kereta bagi membantu memberikan pemandu pandangan hadapan yang lebih jelas ketika memandu di dalam hujan. Kini, terdapat 2 jenis pengelap cermin yang sering digunakan di kereta iaitu wiper jenis getah dan wiper jenis silikon.

Antara pengelap cermin jenis silikon dan jenis getah (biasa), yang mana satu pilihan terbaik dari segi kualiti dan ketahanan? Jom kita lihat perbezaan antara kedua-dua jenis pengelap cermin ini.

wiper kereta,pengelap cermin,wiper getah,wiper silikon,perbezaan

Wiper Getah Biasa

Wiper Silikon

Tidak tahan lama, perlu ditukar sekurang-kurangnya 6 bulan sekali Tahan lama, lebih mesra alam
Mudah koyak, reput atau melekat di cermin Tidak mudah koyak, reput atau melekat di cermin
Getah cepat keras, tidak mengelap cermin dengan sempurna Tidak sekeras wiper getah meskipun dah lama digunakan
Meninggalkan kesan air Sapuan yang rata dan lebih menyeluruh
Boleh mencalarkan cermin kereta kerana mempunyai besi Lebih lembut, tidak mencalarkan cermin
Hujan lebat membuatkan penglihatan kabur Berfungsi lebih baik ketika hujan lebat
Menghasilkan bunyi bising dan terketar-ketar pada kelajuan tinggi Pergerakan wiper lebih lancar dan senyap
Harga murah, RM10-RM50 Harga lebih mahal, RM100-RM200 mengikut jenama

Berdasarkan jadual di atas, tidak salah lagi jika ramai yang mengatakan bahawa wiper jenis silikon merupakan pilihan yang lebih baik berbanding wiper getah biasa. Tetapi ini bukan bermakna wiper jenis getah ini tidak selamat atau tidak berkualiti untuk digunakan.

wiper silicone,silikon,pengelap cermin,bosch

Anda jangan tersilap, wiper silikon juga boleh rosak sekiranya tidak dijaga dengan betul. Aspek penjagaan wiper ini memainkan peranan untuk wiper tahan lebih lama dan berfungsi dengan baik. Berikut merupakan antara tips mudah yang boleh anda ikuti bagi memastikan wiper kereta anda (silikon atau getah) tahan lebih lama.

wiper,pengelap cermin,tips penjagaan pengelap cermin,wiper silikon

1. Angkat Bilah Pengelap

Ketika meletakkan kereta di tempat terbuka atau terdedah dengan cahaya matahari, tegakkan bilah wiper kereta agar ia tidak bersentuhan dengan cermin dalam keadaan cuaca panas. Jika tidak ditegakkan, tindak balas suhu panas pada cermin kereta akan menyebabkan bilah wiper menjadi rosak dan tidak rata.

wiper fluid,cecair pencuci,pengelap cermin

2. Isikan Sedikit Cecair Pencuci Pada Wiper Fluid

Untuk prestasi wiper yang lebih baik, anda perlu mengisi air yang dicampurkan dengan sedikit cecair pencuci wiper pada tangki pencuci cermin kereta anda. Selain membersihkan cermin, cecair tersebut juga akan melicinkan cermin sekaligus membuatkan wiper anda lebih lancar selain tidak mencalarkan cermin atau merosakkan bilah wiper.

bersihkan wiper,pengelap cermin,wiper silikon,wiper getah biasa

3. Bersihkan Bilap Pengelap

Seeloknya, bersihkan bilah wiper anda sekurang-kurangnya seminggu sekali menggunakan kain basah dan bersihkan bilah secara menyeluruh. Wiper yang kotor akan meninggalkan kesan hitam pada kain basah yang anda gunakan. Kotoran pada bilah wiper itu berisiko untuk merosakkan permukaan cermin serta bilah pengelap cermin itu sendiri.

window coating,cermin kereta,

4. Gunakan Window Coating Pada Cermin

Selain itu, anda juga boleh menyapu coating atau salutan pada cermin yang menghalang air hujan daripada melekat pada cermin kenderaan anda. Dengan ini, anda akan kurang menggunakan wiper kereta anda, terutama ketika hujan yang tidak bergitu lebat kerana penglihatan anda tidak terjejas. Cara penggunaannya juga mudah dimana anda perlu sembur dan lap sahaja cecair tersebut pada cermin kereta anda.

Untuk mengetahui cara-cara menggunakan window coating, anda boleh rujuk video dibawah:

5. Bersihkan Cermin Kereta

Cermin kereta anda perlu sentiasa bersih agar tiada kotoran pada permukaan cermin yang boleh merosakkan bilah pengelap cermin kereta. Anda perlu menggunakan bahan pencuci yang bersesuaian agar ia tidak memberi kesan sampingan pada cermin serta wiper kereta. Pastikan cermin bebas daripada sebarang kotoran seperti najis burung bagi mengelakkan cermin kotor apabila wiper dihidupkan.

pengelap cermin rosak,wiper rosak,tanda perlu ditukar

Tanda-Tanda Pengelap Cermin Perlu Ditukar

  • Pengelap cermin bergegar, bergoyang ketika digunakan
  • Terdapat kesan air bergaris pada cermin ketika menggunakan wiper
  • Wiper berbunyi ketika digunakan
  • Bilah wiper sudah haus, rosak

Anda bebas memilih pengelap cermin terbaik yang anda ingin gunakan pada kereta anda. Secara amnya, wiper silikon lebih tahan lama di mana anda tidak perlu kerap menukarnya berbanding wiper biasa. Namun harganya juga lebih mahal berbanding wiper biasa. Yang paling penting, pastikan wiper anda sentiasa dalam keadaan baik untuk digunakan.

wiper,pengelap cermin,getah biasa,silikon

Berbelanjalah mengikut bajet, bukan mengikut nafsu serta orang sekeliling. Barang yang mahal pun boleh mudah rosak juga jika tidak dijaga dengan betul, kan? Kunci utama untuk memiliki wiper yang baik adalah meliputi aspek penjagaan yang rapi terhadap cermin dan wiper kereta.Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now